O naszych makaronach

o nas

Prawdziwy makaron

Makarony Gosia to rodzinna firma pochodząca z uzdrowiskowej miejscowości Busko-Zdrój. 
Działamy nieprzerwanie od grudnia 1993 roku.  
Nasze produkty powstają według tradycyjnej receptury nieprzerwanie od ponad ćwierć wieku.
 Brylują w niej niezmiennie wysoka jakość, a także autentyczny smak. W produkcję makaronu wkładamy całą swoją wiedzę, doświadczenie oraz serce. Zawsze wybieramy najlepsze składniki, dbając przy tym o każdy detal, 
dążąc przy tym do doskonałości.

Makarony Gosia produkowane są metodą tradycyjną walcowaną, ze świeżych jaj kurzych pochodzących z polskich hodowli, wybijanych na miejscu w zakładzie oraz mąk z ziaren pszenicy zwyczajnej (tzw. mąki miękkiej), dzięki czemu, uzyskiwany jest wygląd i smak makaronu domowego wykonywanego ręcznie.          

Mąka do produkcji makaronu domowego GOSIA pochodzi z upraw pszenicy krajowej z gospodarstw stosujących Dobrą Praktykę Rolną bez modyfikacji genetycznej. 

Makaron domowy GOSIA wyróżnia się wyjątkowym, domowym smakiem i zapachem oraz kształtem, na co ma wpływ użycie świeżych jaj kurzych, wybijanych na miejscu w zakładzie przed każdą planowaną produkcją, przy zastosowaniu tradycyjnej metody wytwarzania przez zachowanie tych samych czynności- choć już zmechanizowaną- które wykonywały gospodynie w domu.                          

Makaron jajeczny jest bardzo popularny w Polsce a jego składniki, jak mąka pszenna miękka i świeże jaja kurze są typowe dla polskiej wsi. Proces produkcji makaronu domowego GOSIA przeprowadzany jest zgodnie z podstawowymi wymaganiami klientów, ustawami i rozporządzeniami mającymi związek z działalnością zakładu. 

Gotowy produkt charakteryzuje się właściwym kształtem dla danej formy, o barwie jasnokremowej, jednolitej i gładkiej powierzchni, sporadycznie mogą pojawić się niewielkie zniekształcenia, dopuszczalne też są nieliczne pstrociny, o swoistym zapachu. 

W skład surowców wchodzą; mąka pszenna makaronowa, świeże jaja, woda. Makaron przechowywany jest w chłodnym i przewiewnym miejscu w temperaturze 15-27°C a wilgotność w magazynie nie powinna przekraczać 70%. Okres przydatności do spożycia makaronu domowego GOSIA wynosi 24 miesiące.